March 4, 2015

8 Negara Ini Disenarai Berpatutan Untuk Travel Selama 1 Tahun. #3 Agak Mengejutkan!
Satu ketika dulu (zaman 60-an dan 70-an) Bahamas dan Paris telah senaraikan antara negara yang tidak mahal dan menjadi pilihan oleh mereka yang gemar mengembara untuk jangka waktu yang lama.

Tapi kini 2 negara ini telah terkeluar dari senarai disebabkan oleh kos sara hidup yang meningkat tinggi.

Mengakhiri tahun 2014, 8 negara berikut telah disenaraikan oleh Truth Inside of You sebagai antara negara yang masih mampu anda habiskan selama 1 tahun jika anda mahu mengembara sambil melakukan kerja sampingan untuk menampung kos sara hidup dan perbelanjaan disepanjang tempoh 1 tahun pengembaraan di negara tersebut.

Mari kita mulakan.

1. ThailandKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD300

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD70

Selain dari harga barang yang murah, Thailand juga antara destinasi kegemaran para expatriate untuk bekerja di luar negara. Patutlah mat saleh bersepah di sana, kan?

2. GuatemalaKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD320

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD120

Negara yang terkenal dengan Kota Purba Mayan ini juga sebenarnya adalah tempat bermulanya seluar denim biru. Bagi yang meminati kisah dan lokasi purba seperti ini, Guatemala boleh dijadikan destinasi anda untuk mengembara sambil bekerja sampingan.

3. MalaysiaKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD223

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD50

Aha, Malaysia masuk senarai. Bagi pelancong asing Malaysia antara destinasi mereka untuk melancong sambil bekerja sambilan. Mungkin yang ramai mengajar English di British Embassy tu adalah traveller?

4. PanamaKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD540

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD75

Pernahkah anda terfikir mahu melihat matahari naik di Pasifik dan terbenam di Atlantik di negara yang sama? Jika ye, Panama adalah tempatnya.

Bukan itu saja, rawatan kesihatan juga tak mahal di sini. Hanya sekitar USD35 saja. Manalah tau anda teruja berenang sakan di Lautan Pasifik dan Lautan Atlantik sampai tercedera pula. Bukan senang nak berada di 2 lautan di negara yang sama, kan?

Kedua-dua lautan ini juga menawarkan air yang jernih dan sangat sesuai untuk aktiviti snorkeling.

5. NepalKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD90

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD30

Negara yang lokasinya disepit 2 negara besar iaitu India dan China, Nepal dikenali sebagai lokasi mencari diri bagi pengembara dari barat kerana budaya dan amalan keagamaan oleh penduduk di negara ini.

6. VietnamKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD300

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD50

Harga makanan masih murah di sini ditambah pula kebanyakan sayuran dan buah-buahan adalah hasil tanaman penduduk setempat.

Vietnam merupakan negara yang sedang pesat membangun. Ramai di kalangan pelajarnya yang sedang giat belajar bertutur bahasa Inggeris.

7. NicaraguaKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD150

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD40

Kos sara hidup di negara ini jugak antara yang murah berbanding negara lain. erletak di bahagian Amerika tengah, dengan USD10 sehari anda boleh bergerak dan menerokai negara ini dengan menggunakan kenderaan awam.

8. IndiaKadar purata kos sewa bilik untuk 1 bulan (1 bilik) : USD150

Kadar purata kos Utilities (air, api) : USD40

India merupakan negara yang terkenal dengan Taj Mahal dan sejarah lamanya. Tak ketinggalan juga Bollywood. Dengan kos sara hidup sebanyak USD400 sebulan sudah membolehkan anda merantau selama setahun di negara ini.

Sumber : Earth We Are On

Amacam? Dah tetapkan destinasi pilihan untuk 2015?

Like page The Vocket di Facebook.

#copycat

No comments:

Post a Comment