March 12, 2014

Missing of MH370 - Koleksi bacaan doa yang boleh diamalkan.. Keep on praying #DoaUntukMH370


Assalamualaikum...

Sejak kejadian kehilangan pesawat MH370.. seluruh dunia menanti dengan penuh resah dimanakan hilangnya pesawat MH370.. Ya Allah, tak tergambar kalau lah ada family aku dalam pesawat tu.. Keluarga mereka apatah lagi.. Marilah kita terus berdoa agar pesawat tersebut akan ditemui dengan selamat.. 
Setiap perkara yang berlaku semalam, hari ini dan esok bahkan akan datang telah tercatat sejak kita lahir lagi.. Semua ini atas kekuasaan dan izinNya.. Doa itu senjata orang mukmin.. Orang mukmin orang islam yang beriman.. Ingat rukun iman ada lima..Semalam aku berkesempatan menonton rancangan khas yang bersiaran di Astro Ria yang mengantikan rancangan Meletop bagi menghormati peristiwa kehilangan pesawat MH370 yang pastinya memukul semangat hatii dan perasaan semua orang.. Kat bawah ni aku kongsikan doa yang dibaca oleh Hafiz Hamidun semalam..

Bismillahirahmanirahim....

Doa Nabi Yunus ketika di dalam perut ikan. 
Allah SWT berfirman maksudnya : “Sesungguhnya Yunus benar-benar salah seorang rasul. (Ingatlah) ketika ia lari ke kapal yang penuh muatan, kemudian ia ikut undi lalu dia termasuk orang-orang yang kalah dalam undian. Maka ia ditelan oleh ikan besar dalam keadaan tercela. Maka kalau sekiranya ia tidak termasuk orang-orang yang banyak mengingat Allah, nescaya ia akan tetap tinggal di perut ikan itu sampai hari berbangkit. Kemudian Kami lemparkan dia ke daerah yang tandus, sedang ia dalam keadaan sakit. Dan kami tumbuhkan untuk dia sebatang pohon dari jenis labu. Dan Kami utus dia kepada seratus ribu orang atau lebih. Lalu mereka beriman, kerena itu Kami anugerahkan kenikmatan hidup kepada mereka hingga waktu yang tertentu.” (Surah as-Saffat ayat 139-148) 
Firman-Nya lagi yang bermaksud : “Dan (ingatlah kisah) Zun Nun (Yunus), ketika ia pergi dalam keadaan marah, lalu ia menyangka bahwa Kami tidak akan mempersempitnya (menyulitkannya) maka ia menyeru dalam keadaan yang sangat gelap: ‘ Tidak ada tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh aku termasuk orang-orang yang zalim. Maka Kami kabulkan (doanya) dan Kami menyelamatkan orang-orang yang beriman." (Surah al-Anbiya’ ayat 87-88)


Amin...
#PrayForMH370
#DoaUntukMH370

No comments:

Post a Comment